Priča o Intradama počinje 1985. kad se iz klape Gajeta izdvajaju Zdenko Knežević, Nikica Gregov, Lovor Luetić i voditelj te klape Ante Lozić. Žele oformiti novu klapu.

„Htjeli smo nešto drugo, nešto više i bolje”, prisjeća se tog vremena Zdenko Knežević, koji će klapi Intrade ostati vjeran svih 35 godina, i dodaje kako je nakon takve odluke trebalo pronaći još pjevača.

Potraga za pjevačima

 „Hodaš Kalelargom i osluškuješ glasove ne bi li čuo neki potencijalni klapski”, govori Zdenko koji je baš tako pronašao Željka Buljata, u konobama čuo Valtera Marina i Emila Gojanovića, a po Alena Skrozu otišao u Zadarske madrigaliste. Još jednom članu Madrigalista, Davoru Petroviću, upast će dvije godine kasnije u razred, na nastavu i pozvati ga da im bude voditelj. Nikica je u klapu pozvao Mladena Brižića, Srećka Bajla i Nenada Kužata, a sa Zdenkom, Nenadom i prijateljem im Goranom Novakovićem, otišao u Bibinje po Tomislava Bralića. Prije konačnog odgovora, Tomislav je morao dobiti pristanak roditelja, a kako su i on i njegov najbolji prijatelj Ante Šindija tad pjevali u Zoranićevom zboru, klapi se uskoro priključio i Ante. Tad im još nije bilo 18 godina.

Na dan što ga uzimaju kao službeni početak djelovanja, 7. ožujka 1985. godine, u klapi su Rajko Hrabar, Zdenko Knežević, Alen Skroza, Valter Marin, Nikica Gregov, Mladen Brižić, Emil Gojanović, Lovor Luetić i voditelj Ante Lozić. „S novim se pjevačima krenulo ispočetka. Oslanjali smo se na izvorne pjesme, najbliži nam je bio Ljubo Stipišić o čemu svjedoči i ime koje smo izabrali”, govori Zdenko.

U lipnju te godine Intrade imaju prvi javni nastup. Na Trećoj smotri dalmatinskih klapa općine Zadar i susjednih općina pjevaju u Pagu i na završnom koncertu Smotre u Zadru. U međuvremenu odlaze i na svoj prvi Festival dalmatinskih klapa u Omišu. Ulaze u finale gdje izvode Zlata jemaš dare primaš Ljube Stipišića i izvornu Dobro jutro ca se ne javiješ, u aranžmanu Josipa Veršića. Na izlučnoj su večeri još imali Garlica je propivala (arr. Igor Kuljerić) i Bukovico (arr. Ivo Brkić). Uz nagradu za najbolje debitante Festivala, osvajaju i drugu nagradu publike. Za sam početak svojega djelovanja i prvi nastup na najprestižnijemu klapskom festivalu više su nego zadovoljni! Još se uvijek, međutim, traže. Neki odlaze, drugi dolaze, među njima i Srećko Bajlo. Upravo će on, tad već dugogodišnji pjevač u zboru Radničkoga kulturno umjetničkog društva Petar Zoranić (danas Hrvatskoga pjevačkog glazbenog društva Zoranić)[1], 1986. godine doći pred Upravu tog Društva i predložiti da mu Intrade postanu sekcija. Iz Zoranića je nekoliko mjeseci ranije otišla klapa Zadranke, prva ženska klapa u Hrvatskoj, osnovana od pjevačica u zboru tog Društva, u kojem je djelovala punih deset godina. Došlo je vrijeme za Intrade. Postaju nova sekcija uglednoga zadarskog pjevačkog društva u kojem će ostati sve do 2007. godine.


Leave a Reply