Činjenicu da  klapski izričaj vrmenom mijenja svoj način izvedbe, htijeli smo popratiti i u scenografskom segmentu.
Jednako koliko je zahtijevno u arhitekturi pomiriti moderno i klasično toliko je u i ovom slučaju zahtjevno pomiriti moderno i tradicionalno. Vrijeme radi svoje i trendovi realističnog prikaza  ozračja neke tradicionalne sredine, u ovom slučaju Dalmacije, polako nestaju iz scenografske prakse, barem kad su u pitanju ovakvo veliki spektakli u hrvatskim arenama.
Kamene kučice, drveni brodovi i ribarske mreže  na ovom koncertu ostat će u skladištima a prepoznatljivi materijali od kojih su ti realistični elementi sazdani dobivaju novu ulogu. Ribarska mreža, koja je jedan od simbola teškog života i bremenite povijesti, ovaj put će u kombinaciji sa led ekranima imati posve novu zadaću. Monumentalne  stilizirane „vrše“, napravljene od mreža koje se koriste na plivaricama,  dominirat će pozornicom. Grafički čisti i jednostavni trodimenzionalni  elementi predstavljaju toteme jednog načina života.
Uz pomalo artističke kadrove mora, zelenila i arhitekture koji će biti montirani za svaku skladbu zasebno, nastojimo Dalmaciju prikazati putem grafički zanimljivih rastera. Nadamo se da ćemo uspijeti u nakanama i da će se to publici dopasti

Scenograf: Neven Stojaković, Zadar

Leave a Reply