Vinko Barčot, čovjek koji je svojim pjesmama toliko obogatio hrvatsku glazbu i glazbenu scenu, ali ga nećete vidjeti svaki dan u novinama, na televiziji, u raznim glazbenim emisijama, niti će te čitati često njegove intervjue u novinama. Unatoč velikoj zasluzi u Hrvatskoj glazbi ostao je jedan od nas, jedan običan čovjek iz naroda, onaj isti Vinko Barčot koji je još sedamdesetih godina svirao u bendu Amfora.

Evo tražeći njegove slike po internetu da ih stavimo u ovaj tekst, jedva smo našli par slika, što Vam sve govori o kakvom se čovjeku radi.

Bio je veliki prijatelj sa Oliverom Dragojevićem, napisao za njega puno pjesama, između ostalih, Kad mi dođeš ti, Samo ti, Ti si meni sve, Samo s tobom sam upoznao ljubav, Ako voliš me i druge…

Autor je pjesama klape Šufit, Jubin te, Ne diraj moju ljubav…..

Iako su bili prijatelji još iz mladosti, njihova suradnja je počela tek 1992. kada je Vinko napisao pjesmu ” Zemlja dide mog” i ponudio je Oliveru. Pjesmu je napisao na prvoj crti bojišnice gdje je našao gitaru bez žica pa na nju ugradio tunj, one niti koje drže udicu, kao žice na gitari. Te godine je Oliver otpjevao Cesaricu, pa je silom prilika na kraju “Zemlja dide mog ” bila otpjevana od strane Meri Cetinić.

Od tada su Vinko i Oliver imali međusobni dogovor da sve pjesme koje Vinko napravi, dakle note i stihove pošalje aranžeru Remi Kazzinotiju, on ih aranžira, a Oliver otpjeva. Tako je zapravo svaku pjesmu koja je izašla najprije otpjevao Oliver.

Tako je bilo i sa pjesmom ” Riči lažljive ” koju je najprije u demo verziji otpjevao Oliver. Nažalost Oliver je nije stigao objaviti, a Vinko je naknadno pjesmu ponudio Tomislavu Braliću.

Za Tomislava Bralića i klapu Intrade Vinko Barčot je napisao puno pjesama, a iz same suradnje proizašlo je i jedno veliko prijateljstvo.

Pjesme za Tomislava Bralića i klapu Intrade:

  • Lipe oči
  • Ne mogu jubav krit
  • Ne mogu te prestat jubit
  • Riči lažljive
  • Samo za tebe
  • Ti samo si ti
  • Zalutali pogled

Leave a Reply