SJEĆATE LI SE PRVOG KLAPSKOG “POLJUDA”

15.000 ljudi okupilo se te, za klapsku pjesmu, revolucionarne 2006. godine, na nikad do tad viđenom klapskom spektaklu na Poljudu. Bio je to događaj koji je snažno promijenio kompletnu glazbenu scenu u Hrvatskoj i stvorio potpuno novi zvuk popularno nazvan “dalmatina”.

Koncert Ne damo te, pismo naša u narednih nekoliko godina na splitskoj ljepotici okupio je najbolje hrvatske klape i izvođače: Tomislava Bralića i klapu Intrade, klape Maslina, Šufit, Cambi, Sv. Juraj, Sinj, Trogir, Elektrodalmacija, KUD Filip Dević, Vinka Cocu, Matu Mišu Kovača, Terezu Kesoviju, Marijana Bana, Đanija Stipaničeva i mnoge druge. Klape su počele vladati radijskim eterom i nastupati u velikim dvoranama. Koncert na Poljudu postao je najveći događaj u cijeloj Hrvatskoj koji se nije propuštao i koji je prerastao u višegodišnju tradiciju, a klape su konačno na glazbenoj sceni zauzele poziciju koju i zaslužuju.

Prošlo je 15 godina od prvog klapskog spektakla na splitskom Poljudu. Sretnicima, koji su nazočili tom za Dalmaciju i Hrvatsku, a i šire, velikom kulturnom događaju, na sam spomen zaigraju srca, razgali se duša… Osobno, kao sudionik, pamtit ću tisuće raspjevanih duša iz cijele Hrvatske koji su u transu sa mnom pjevali ‘Šibensku baladu’ i ‘Da te mogu pismom zvati’. U tom trenu, samo sam spontano uskliknuo ‘Ovo je dalmatinski Woodstock!’. Neponovljivo! Dalmatinska pisma iz kala, toverni, pjaceta… preselila se na prepune stadione. I kad je ‘pisma dalmatina u pitanju’, oda tada ništa više nije isto. U sljedećih 10 godina broj registriranih klapa porastao je za 10 puta. Nizali su se klapski hitovi. ‘Zasukali su rukave’ tekstopisci, skladatelji, aranžeri, studijski snimatelji… Orila se dalm atinska pisma od New Yorka do Sydneya, u najelitnijim dvoranama, uz najsofisticiraniju elektronsku potporu. Jednako kao da nastupa ‘Londonska filharmonija’ ili ‘The Rolling Stonesi’. ‘Fitilj je užgan’ – prije točno 10 godina, a na klapama i svim štovateljima dalmatinske pisme u budućnosti je ‘da ne dozvole da nestane ulja u svići’, prisjetio se Branko Bubica, frontmen klape Maslina, spektakla na Poljudu 2006. godine. Iza cjelokupnog projekta kojeg su mediji nazivali megaspektaklom, stajao je i gospodin Branko Paić, direktor diskografske kuće Scardona.

Povodom jubilarne godišnjice, diskografska kuća Scardona objavit će slavljenički, dvostruki album Ne damo te pismo naša koji će objediniti  40 najvećih hitova otpjevanih na Poljudu među kojima su ‘Da te mogu pismom zvati’, ‘Zora bila’, ‘Vilo moja’, ‘Ne more mi bit’, ‘Ružo crvena’, ‘Dalmacija u mom oku’, ‘More li’, ‘Aj ća, volin te’, ‘Dalmacijo sve ti cvitalo’, ‘Sunce mi od tebe dolazi’, ‘Bura’, ‘Ako me ostaviš’, ‘Nima Splita do Splita’, ‘Zvona moga grada’, ‘Pismo ćali’, ‘Švet’ Ivane o mog Trogira’ i mnoge druge uz koje ćete moći još jednom osjetiti jedinstvenu atmosferu s Poljuda.

Prvi koncert Ne damo te, pismo naša otvorio je legendarni Ljubo Stipišić Delmata recitalom „Čovječe, vrati se sebi, dok još imaš kome“, a snimkom istih velikih riječi zatvorit će dvostruki kompilacijski album koji će u izdanju Scardone biti objavljen tijekom prosinca.

Scardona je do sada objavila devet albuma s legendarnih koncerata Ne damo te, pismo naša, a najnoviji kompilacijski album najuspješnijih pjesama zaokružit će ciklus i biti kruna desetogodišnje tradicije koja je iz temelja promijenila glazbenu scenu.

Leave a Reply