Zasigurno nema onoga što o klapi Intrade već nije rečeno i napisano, ali je možda tek, malo manje poznato da su Nikica Gregov i Zdenko Knežević najzaslužniji za pokretanje i osnivanje Intrada koje već dugih 30 godina nižu uspjehe za uspjehom, pune dvorane i stadione, svojom pjesmom “žare i pale” gdje god se pojave.
Godinama pjevali a capella, a onda…
A sve je počelo još 1983. godine kada su Nikica Gregov i Zdenko Knežević pjevali u zadarskoj klapi Gajeta. Nakon par godina osjetili su potrebu za osnivanjem nove klape pa su zajedno s tadašnjem voditeljem Gajete, Antom Lozićem te Lovorom Luetićem koji je u međuvremenu zbog posla odselio u Split, krenuli u taj pothvat ni ne sluteći da će sve ostalo postati povijest.
– Sjedili smo u Antinom dnevnom boravku. Odluka o osnivanju nove klape bila je donesena pa smo počeli razmišljati o imenu. U početku smo čak razmišljali da se klapa zove jednostvno Klapa. A onda smo u jednom trenutku na stolu ugledali zbirku pjesama našeg velikana, Ljube Stipišića Delmate – “Intrade san popi” i jednoglasno odlučili – Intrade – priča Zdenko Knežević.
Trebalo je potom okupiti članove a glavni, u ovom slučaju glazbeni “skaut” bio je upravo Zdenko. I sada sa smijehom priča kako je znao šetati Kalelargom i osluškivati glasove.
– Slušao bih ljude kako ćakulaju i ako bi mi se neki glas učinio zanimljiv, jasan, lijep, jednostavno dobar, znao bih čovjeka zaustaviti nasred Kalelarge i pitati: – Znaš li ti pivati, bi li ti piva? – otkriva Zdenko.
No na kraju već nakon pet šest mjeseci, klapa se formirala da bi već 1985. godine nastupili na svom prvom Susretu dalmatinskih klapa u Omišu gdje su dobili Nagradu za najbolje debitante i drugu Nagradu publike. Tomislav Bralić bio je neodvojivi dio klape od samih početaka, a onda, 1993. godine na festivalu Ritam Zadra koji je bio svojevrsna preteča Zadarfesta, Bralić je osvojio publiku svojim samostalnim nastupom u izvođenju pjesme “Ne znam što me tebi vuče” za koju je tekst napisao još jedan poznati Bibinjac, Ante Sikirić, a glazbu Davor Petrović, te je nakon toga Tomislav Bralić polako sve više postajao frontmen Klape.
– U početku, naših prvih 15 godina pjevali smo izvorne dalmatinske pjesme a cappella i tako smo godinama nastupali i na Omišu. A onda s vremenom kako je dalmatinska šansona postajala sve popularnija i traženija počeli smo polako uvoditi instrumente i prilagođavati se vremenu. Tome je sve više plijenio pozornost svojim sjajnim, potentnim glasom i tako je krenuo uzlet klape i postali smo ono što smo danas – pojašnjava Nikica Gregov.
Davor Petrović klapi se pridružio 1988. godine i od tada do danas je njezin voditelj. Iako se ne voli previše medijski eksponirati i uvijek je i na pozornici ” u pozadini” s gitarom, njegova zasluga za uspjehe Intrada je nemjerljiva. A u klapu je došao iz škole.
Promocija Zadra
– Davor je profesor glazbenog odgoja i predavao je u Osnovnoj školi Petra Preradovića. Kada je iz klape otišao Ante Lozić, hitno nam je trebao novi voditelj. Čuo sam za Davora i jednog dana sam jednostavno ušetao u školu, ušao u razred, prekinuo mu sat i nije mu bilo uzmaka – sjeća se Zdenko, dok Davor dodaje kako je doista bio blago rečeno – uporan.
Davor Petrović je prije toga svirao i bio član Zadarskih madrigalista, a onda je svoje glazbeno znanje i obrazovanje, ali i organizacijske te menadžerske sposobnosti u cijelosti dao klapi Intrade i jedna je od najvažnijih karika na njihovu putu prema uspjehu.
Danas, nakon toliko godina kada se osvrnu iza sebe i prisjete početaka – Nikica, Zdenko i Davor kažu da se doista nisu nadali da će klapa Intrade biti jedna od vodećih hrvatskih klapa, da će se svi njihovi albumi prodati u zlatnim nakladma i da će se njihove pjesme pjevati u svakom kutku svijeta. Sretni su naravno, i beskrajno ponosno zbog toga, ali na kraju kažu kako su najposniji što je klapa Intrade gdje god je nastupala pronosila glas Hrvatske i prije svega i iznad svega promovirala svoj Zadar.

Leave a Reply