UPOZNAJMO HRVATSKU – RIJEKA BIJELA – FOTOGALERIJA

Uputili smo se u obilazak kanjona Rijeke Bijele pored Karina.

Rijeka Bijela hidrogeološki je fenomen, koja izvire iz špilje na oko 300 mnv. Kanjon rijeke od otopljenog vapnenca poprima bijelu boju, po čemu je najvjerojatnije i dobila ime.

Kanjon je nastao na rasjedu dvaju brda uslojenih vapnenaca, ima nekoliko velikih slapova (najviši oko 15-20 m) koji u podnožju formiraju prirodne bazene prozirne zelenkaste boje.

Izvor rijeke Bijele pristupačna je špilja bogata živim organizmima (skakavci, pauci, šišmiši…) dužine 225 m u kojoj su se, u nekoliko povezanih dvorana, vremenom nakupile velike količine pitke vode pročišćene prolaskom kroz kapilarni sustav stijena.

RIJEKA BIJELA

Iznad toka rijeke izdižu se stijene od kojih su neke visoke i preko 300 m i na kojima se nalaze deseci pravaca za sportsko penjanje, koje obožavaju penjači željni adrenalina jer većina istih započinje prevjesom.

Ljepotu kanjona teško je opisati bilo kakvim riječima, zato skratimo priču i uživajte u slikama sa izleta.

U blizini Bijele je i izvor Karišnice, jos jedne prekrasne riječice, koja nema kanjon ali izvor joj je spektakularna spilja, i također je prekrasno područje za izlet sa ostacima rimskih građevina i turske utvrde te ostacima vodenica… o Karišnici nekom drugom prilikom.

Photo: Toni Bučić & Edi Bučić

Leave a Reply