Sjećate li se filma ” Vlak u snijegu ” ?

Postoje neki filmovi kojima se uvijek volimo vratiti, koji nam bude lijepe uspomene, koje iznova pogledamo s užitkom. I u kojima uvijek, bez obzira na to koliko puta smo ih pogledali, primijetimo nešto novo i naučimo iz njih. “Vlak u snijegu” jedno je od takvih filmskih djela, dragulj domaće kinematografije čija univerzalna poruka pokreće cijeli svijet – jedan sam ne može puno, ali svi zajedno možemo sve.

Mato Lovrak knjigu o prijateljstvu i zajedništvu, prvotno naslovljenu kao “Djeca Velikog Sela”, napisao je 1931. godine te je već odavno dio obavezne lektire, i to one koju djeca rado čitaju. Lovrak je roman napisao kao mladi učitelj, a temelji se na stvarnim događajima.

ITRA

U filmu Vlak u snijegu razredna dinamika i život djece na selu prožeti su idejom zajedništva (‘Svi za jednog, jedan za sve!’) koja posebno dolazi do izražaja prilikom osnivanja razredne zadruge simbolično nazvane ‘Sloga’ i izbora njezinog domaćina, Ljubana (Slavko Štimac). Iako su ponešto istaknutiji likovi Ljuban, Draga (Gordana Inkert) i Pero (Željko Malčić), jednako je važan dječji kolektiv koji se slavi i u dječjim pjesmama i pastoralno-lirskom glazbom što ih je za film skladao Arsen Dedić.

Inspirirani takvom pričom odlučili smo se u ovo vrijeme izolacije od društva,prijatelja, ljudi, snimiti pjesmu i poslati Vam poruku da zajedno možemo sve. Budući da nismo u mogućnosti biti zajedno, svaki član je snimao iz svog doma.

 

 

Leave a Reply